YOGA
Yoga is een eeuwenoude filosofie die zo oud is, dat we eigenlijk niet zo goed weten hoe oud precíes. Ongeveer 300 v.C. werd yoga voor het eerst in geschriften genoemd. Rond 400 n.C. werd yoga voor het eerst uitgebreid op schrift toegelicht door schrijver, mysticus en filosoof Patanjali.
Yoga is een Sanskriet woord, waarvan de woordstam 2 betekenissen heeft. De eerste betekenis is 'unie' of 'verbinding' en de tweede is 'meditatie' of 'samadhi' (diepe meditatie).
De verbinding in het woord yoga, verwijst naar de verbintenis van alles in jezelf (lichaam, geest, adem, energie), en ook de verbintenis van jou met alles om je heen. Het proces rondom het ervaren van de verbinding is een persoonlijke reis, waarbij iedereen in iedere (levens)fase steeds wat anders nodig heeft.
Ook tijdens meditatie kan een dergelijke staat van verbintenis ervaren worden.
Yoga komt uit het Verre Oosten, het gebied dat nu India heet. Het heeft door de eeuwen heen steeds andere vormen gekend. De ene vorm is niet beter dan de andere; hij is steeds aangepast aan mensen, culturen, tijdsgeest en de spirituele inzichten die op dat moment bestonden. Vandaag de dag wordt het ingezet als een mix van oude, hergebruikte ideeën met meer moderne inzichten en oefeningen.
Het is een bijzonder gegeven dat de yoga die ik met anderen deel niet is begonnen bij mij, maar vanuit verre oorden en langs vele personen uiteindelijk via mij in een unieke vorm weer doorstroomt naar andere mensen.
Yogatherapie
Er zijn vele oorzaken, waardoor gezondheid en welzijn verstoord kunnen raken. Yogatherapie kan je helpen om te komen tot een nieuwe, voor jou meer wenselijke fysieke en mentale balans. Om een idee te krijgen van de doelgroep voor wie yogatherapiesessies passend kan zijn, kun je hier klikken. Twijfel je of yogatherapie wat voor jou is, dan kun je altijd contact met mij opnemen om te overleggen.
Anders dan bij yoga, is yogatherapie de specifieke toepassing van yoga- technieken, afgestemd op ieders individuele fysieke, mentale en emotionele behoeften. Het is dus volledig op maat. Je kunt hierbij denken aan; beweging (rustig of meer intensief), ademhalingsoefeningen, meditatie, ontspanningsoefeningen, visualisaties, yoga nidra, enz. Daarbij nodig ik je uit om samen te onderzoeken wat de oefeningen met je doen.
Voor meer informatie over yogatherapie en hoe dit helpend kan zijn;
Traumasensitieve Yoga
Trauma Centre Trauma Sensitive Yoga (TCTSY) is een Evidence Baced Intervention (EBI) die speciaal ontwikkeld is voor mensen die complex trauma en/ of een post traumatische stress- stoornis (PTSS) hebben. Uit onderzoek is gebleken dat de symptomen bij deze doelgroep door de inzet van traumasensitieve yoga verminderen.
De methode die we gebruiken is ontwikkeld door Dave Emerson en anderen (Trauma Center in Brookline, Massachusetts). Het is een interventie die je ondersteunt om (opnieuw) verbindingen te maken tussen jouw lichaam en brein. Hierdoor leer je beter de signalen vanuit je lijf te voelen, waarna je handelingen kunt inzetten vanuit eigen regie.
Tijdens een sessie traumasensitieve yoga, nodig ik je uit om keuzes te maken wat betreft de vormen & bewegingen die jij tijdens de yoga- sessie wilt doen. Hierdoor kun je, met aandacht voor het thema 'veiligheid', oefenen met het maken van keuzes in 'het hier en nu'.
Voor meer informatie over TCTSY en hoe dit helpend kan zijn;
- Center for Trauma and Embodiment at Justice Resource Institute
- Trauma- Sensitive Yoga Nederland